Seçimlerin Ardından Kime Ne Dedi?

7 Haziran genel seçimleri sona erdi. İrfan Gazetesi, Siverek Son Haber ve Siverek Name siteleri sordu, onlar seçim sonuçlarını yorumladı. Peki, seçim sonuçlarıyla ilgili kimler ne dedi?

Osman İzol, (Azadi Hareketi Siverek Temsilcisi): Sonuç ne olursa olsun genelde bütün insanlarımız ve özelde Siverek halkı için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

HDP’nin parti olarak seçime girme kararı bütün Kürtlerin dikkatlerini üzerine çekti. Bu karar ile birlikte gerçekleştirdiği ittifak ile ilgi çekmeyi başardı. Dindar kimliklerin bu başarıyı elde etmede ciddi etkisi oldu. Tabi sadece sebebi buna bağlamak mümkün değildir. Kobani gerçeği ve özellikle iktidar partisinin kampanya boyunca Kürdistan’ın kuzeyinde kullandıkları dil bütün insanların vicdan terazisinden geçti.

Kürt sorunu yoktur, masa yoktur ve Kürt’ler bizi anlamıyor gibi aşağılayıcı tutum da bu sonuçların oluşmasında rol oynadı. Ayrıca çözüm süreci ile ilgili insanların sürekli karanlık bir yere bakması ve sorulara cevap alamaması da diğer etkenler arasındaydı.

Bu tabloyu daha da genişletebiliriz ancak Siverek’e dönecek olursak, başta bahsettiğimiz etkenler ve bunlara ilave olarak seçime katılan genç nüfus, aşiretlerin çoğunlukla serbest davranması, HDP ve AZADÎ arasındaki ittifak ile birlikte Siverek’te bulunan İslami camia ve muhafazakâr kesim ile kurulan diyalog ve HDP-DBP ilçe teşkilatlarının yoğun çalışmaları bu zaferin elde edilmesine vesile olmuştur.

AKP Siverek teşkilatı elbette kendi iç muhasebesini yapacaktır. Ancak Siverek teşkilatının AKP’nin genel politikalarından bağımsız değerlendirmek doğru olmaz. Örneğin siz güzel bir iş yaparsınız ama dışarıdaki politika yaptığınız bu işe gölge düşürdüğü zaman, sizin de yapabileceğiniz bir şey yok.

Kim kazanmış olursa olsun, kazanan Siverek olmalıdır. Çünkü bütün partiler, hareketler, vakıflar ve benzeri yapılar insan için vardır. Ve insana faydalı oldukları oranda değer ve anlam kazanırlar.

Mustafa Özusan, (İş Adamı): Siverek’e yansıyan bu rekor Siverek kaynaklı değildir. HDP Türkiye genelinde bir patlama yapmıştır. Siverek için söyleyeceğim ilçe yönetiminin, Belediye başkanının, Kasım beyin ve meclis üyelerinin tamamının başarısızlığıdır. Yönetim yanlış insanlarla dolu, AK Parti Siverek yönetimi acilen değişime gitmelidir. Siverek’te artık ağalara yer yok demektedir.

Şeyhmus İnal, (Avukat): Bu seçim Kürt halkının onuru, dini, yaşamı ve haklarına yapılan devlet destekli saldırılarına karşı halkın benliğine sahip çıktığı bir seçim oldu. Kural, hukuk tanınmaz uygulamaların ve suçlamalarına karşı Kürtlerin sandıkta meşru haklarının kullandığı ve yanıt verdiği bir seçim oldu. Siverek’te ise ayakları yere basmayan, halkı hiçe sayan ve halkın kendilerine her şarta mecbur olduğunu sanan, halktan kopuk ve halka rağmen siyaset yapan sistem destekli yerel güçlerine karşı Siverek halkının dur dediği, ben varım dediği bir seçim oldu.

Tüm korkuların ve halkın dizayn etmenin sona erdiği, korku engelinin aşıldığı, halkın öz iradesinin sandığa yansıdığı bir seçim oldu.0n bin tarım işçisinin şehir dışında olduğu ve merkezi toplam oyun kullanıldığı uygulamalardan vazgeçilmediği bir seçim olmasına rağmen Siverek Halkı ben varım, iradem vardır, onurum vardır dediği ve geleceğe dair dönülmez yeni bir sürecin başladığı bir seçim olmuştur. Kendini halktan üstün görenlerin, ayakları yere basmayanların, halkın kendilerine mecbur olduğunu sananlara verilen bir ders niteliğinde sonuçlar çıkmıştır. Siverek Köylüsü bir büyük bir değişim ve hukuksuzluğa, adaletsizliğe, yandaşlarına hizmet diğer halka bugün git yarın gel uygulamalarına dur dedikleri bir seçim olmuştur. Korkutma, dizayn etme, bir iki merkezden koordine etme süreci sona ermiştir. Bu seçim Kürtlerin dini, dili ile oynamanın son noktası olmuştur. Müslüman Kürtlerin devlet, sistem ve iktidar esareti sona ermiştir.

Mehmet Ali Gelener, (Eğitimci): Cumhurbaşkanı vahim bir hata yaptı kendini güven oylamasına sundu. Ve güven oylamasını kaybetti. Yeni yaşam ve büyük insanlık kazandı. Bütün kesimleri kucaklayan HDP bu seçimin tartışmasız tek galibidir. Selahaddin duruşuyla ve insana dokunan diliyle her kesimden insanın sevgisini kazandı. Ve seçimden zaferle çıktı.

Mehmet Güzeller, (Avukat): Türkiye’de, Kürdistan’da ve Siverek’te seçimin kazananı HDP, kaybedeni ise Erdoğan ve AKP olmuştur. Gelişen ulusal bilinç ve HDP’nin muhafazakâr aday profili bölgede olduğu gibi Siverek’te de HDP’nin oylarını artırmasına sebep olmuştur. Erdoğan’ın Kürt sorunu konusundaki milliyetçi tavrı, HDP üzerinden Kürtleri aşağılaması Kürtlerde bir kırılma meydana getirmiş en duyarsız kürdü dahi duyarlı hale getirerek AKP den kopuşuna sebep olmuştur. Yerel seçimde Siverek’te aldığı oyu yüzde yüz artıran HDP’nin bu başarısında aslında yereldeki AKP başarısızlığı da yatmaktadır; Büyükşehirlerle birlikte yönetimde olan iki başlılık hizmetlerin aksamasına neden olmuş bu da sandığa tepki olarak yansımıştır. Aşiret oylarının uzun bir dönem belirleyici olduğu Siverek’te bu seçimle birlikte artık aşiretlerin seçimlerde belirleyici olamayacağı gerçeğini de ortaya çıkarmıştır.

Mehmet Güllü Orman, (Eğitimci-Yazar): Siverek 2014’te 22 bin oy aldı. Bu seçimde 42 bin oy aldı. 20 bin oyunu artırdı. Ak partide Oluşturulan listelerde ne Arap – Kürd dengesi- ne aşiretsel yapılar ne de ilçe yapıları ciddiye alınmadı ve bu da teşkilatlarda ciddi moral bozukluğuna yol açtı dindar Siverek halkı tatmin edilmedi özellikle:

1-Kobani meselesinde Erdoğan’ın açıklaması

2-Işid konusunda Kürtleri rahatlatmaması

3-Çözüm sürecindeki güvenin yok olması

4-Adayların profili

5-Roboski katliamının katillerini ortaya çıkarmaması.

6-SAYIN ERDOĞANIN ”KÜRT SORUNU YOKTUR” DEMESİ Erdoğan’ın, Türk milliyetçilerin oylarına göz dikerek Kürtleri görmezlikten gelmesi Ak Partiye pahalıya mal oldu. Siverek tepkisini ortaya koydu. Rabbim aziz milletimize hayırlısını nasip etsin.

Mehmet Ahmer, (Eski Siverek Ak Parti İlçe Başkan Yardımcısı): AK Partide ahde vefa diye bir şey kalmadığı, Fettullah Gülen cemaatinin devamı gibi hareket edip, yanlarına hep paralı insanları alıp, gerçek canı gönülden çalışanları belli bir süre kullandıktan sonra saf dışı bıraktığı, Ak parti ile bir alakası olmadığı insanları baş tacı yaptıkları, Siverek gibi bir yerde Liyakat sahibi insanların dışlandığını, Sivil toplum kuruluşları ile diyaloglarının kopuk oluşu, Siverek mahallelerinin hiç bir yerinde hizmetin tam olarak yapılmadığı bitmeden çalışan ekiplerin başka bir mahalleye nakil edilmesi, Siverek İlçe Yönetim kurulu 30 kişi olmasına rağmen bu seçim süreci 6 kişi ile sürdürülmesi, en basit bir örneğini verecek olursak Üstüntaş mahallesine yaptığımız ziyarette bundan üç yıl önce kendi imkanları ilme yaptığınız bir menfezin üç yıl bitmesine rağmen halen yapılmayışı, hiç kimseyi baz almadan kendi şahsımdan konuşursam Tarih 2011 Sayın Milletvekilimiz Mehmet Kasım Gülpınar, milletvekili adayı Siverekliler bir kurtarıcı gözü ile sarılıp, sandıklarda elini tam anlamı ile güçlendirdiler, Güvenmişlerdi, Yerel yönetimde, ha keza, büyük bir oyla bir değişim yaşanmıştı. 2015 te ise sadece yerelden kaynaklanan bir durum olmayıp, Kürdistan bölgesinin tamamını bir durum, Cumhurbaşkanının HDP ye yüklenmesi, Bingöl, Erzurum ve son olarak Diyarbakır’daki Hazin patlama olayı tüm Kürt halkının tepkisini çekmiştir. Ben ağırlıklı olarak yerelden bahsettim Siverek’te Ak partiyi 2.sıraya taşıyan Müsebbipler kendilerini tanıyorlar,32 bin küçük bir üyeye sahip bir parti sadece ve sadece 32 oy alıyorsa bunun sorgulanması gerek. 30 Yönetim Kurulu üyesi 30 Gençlik kolları,30 Kadın kolları 150 Mahalle Temsilcileri,17 Belediye Encümeni Belediye Başkanı ve Yardımcıları seçim çalışmaları Ekip çalışması olup, Ekipler bir birinden kopuk çalışırlarsa başarı elde edilmeyeceği aşikârdır. Parti Teşkilatı ile Belediye Başkanı arasındaki kopukluk tüm Sivereklilerin bildiği bir şey Bir parti Kendi Seçtiği belediye Başkan’ının değişik toplumlarda eleştirirse vatandaşın kafasında tam bir soru işareti oluşur, kardeşim bu belediye başkanını siz getirmedinizdi siz aday yapmadınız mı yapmadan önce hiç araştırmadınız mı bunlardan bir şey çıkmaz der ve geçerler

İlyas Gizligöl, (Eğitimci): Başta Roboski, Kobani ve son Diyarbakır’da ki patlama Türkiye’nin birçok yerinde tepki yarattı. HDP’nin tüm etnik ve fikri gurupları kucaklaması nihayetinde Siverek’te de etkisini gösterdi.

Ahmet Gelener, (Yazar): Siverek’te Kürt ve Zaza nüfusun çoğunluğu ve HDP’nin barajı aşmak için hayati bur durumda olması nedeniyledir ki HDP Siverek’te birinci parti çıkmıştır. Bu bence bu sonucun oluşmasındaki en önemli nedendir. İkinci bur hususta şudur ki gerek büyükşehir ve gerekse ilçe teşkilatlarında halkın içinden halkla diyalog kurabilen halkta ciddi bir karşılığı olmayan tabiri caizse sahte ak partililer menfaatçi ak partililerin son zamanlarda partinin yönetimine ak babalar gibi yerleşmesi olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Mesela gençlerin hiç tanımadığı zengin halktan uzak gençlik kolu başkanları vb. gibi etkenler Bu sonuçlardan Ak partinin genelde ve yerellerde iyi dersler çıkarıp halkta karşılığı olan yönetimler kurup eski gücüne biran önce kavuşması gerekir.

Mehmet Yıldız, (Eğitimci-Yazar): 25. Dönem Milletvekilleri Genel Seçimlerinin insanlığa hayırlar getirmesini, kardeşliğin gelişmesini ve barış sürecinin hızlanmasına vesile olmasını diliyorum.

Siverek seçim sonuçlarıyla ilgili analizim; Yerel seçimler 30 Mart 2014 yılında yapılmıştı ve AKP belediyesi büyük bir farkla kazanmıştı. 7 Haziran 2015’te yapılan Genel Seçimlerde büyük bir farkla HDP birinci parti olarak çıktı. Arada 15 ay geçmemesine rağmen bu tablonun böyle değişmesi üç başlık altında ele alabiliriz.

1.Siverek Özelinde: AKP hükümeti genel seçimlerde Sivereklilerin taleplerine cevap vermediğini gösterir. 3 dönemdir başta olan hükümetin Siverek’te elle tutulur bir yatırımları görülmemektedir. Koskocaman yeni bir cezaevi, birde kaç kilometre şehrin dışında devlet hastanesi yapılmış olması o hastanenin de kavşak sorunu meclise taşındığı halde sorunun halen giderilmemiş olması. Hem tarıma hem de hayvancılığa elverişli olan Siverek tarlalarına rağmen, mevsimlik işçi sorunun devam etmesi. Elektrik problemi. Vb. sorunlar.

2.Türkiye Genelinde: Roboski de masum 34 insanın savaş uçaklarıyla katledilmesi ve üzerinde 44 ay geçmesine rağmen halen faillerin adalete teslim edilmemesi.  DAİŞ in çoğu zaman Türkiye üzerinde Suriye ye geçmesi bunların içinde Türk vatandaşlarının da olması ve bunların Kürdistan’ın güneyinde ve batısında yarattığı talan, tecavüz ve katliamlar, Kobani savunmasında gösterilen tavır. Kısaca, Suriye politikasının yanlış hesaplanması sonucu Kürdler’in AKP ye olan güvenini sarsılması. Diğer tarafta, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet dosyalarının üzerine gidilmemesi. Sarayın şatafatlı yapılması. Diyanet üzerinde din istismarlığı, kadrolaşma (sınavların mülakata dönüştürülmesi mülakat sonuçları )çoğu kimseyi AKP den uzaklaştırdı.

3.HDP Adayları ve Kürdistan İttifakı:  HDP adayların öz eleştiri yaparak ideoloji takınmadan tüm çevrelere gitmeleri. Kendilerini, dertlerini, programlarını samimi ve muhabbet havası içinde anlatmaları yanında,  Kürdistan da ittifak eden hareket ve camiaların gösterdiği çabalar. Özellikle Azadi hareketi temsilcilerin göstermiş olduğu performanslar Kürdistan da HDP ye başarı sağladığı gibi Siverek’te de HDP ye başarı sağladı.

Süleyman Tunç; (Psikolog): Seçimdeki başarıda başarısızlıkta danışmanların yönlendirmesi ve stratejik hamlelerin birer sonucudur elitlerin nabzını alanlar mağlup olmuş Halka giden halkın iradesine inananlar kazanmıştır Türkiye’nin tekler üzerinden değil renkler üzerinden birleştirilebileceğini gösterdi Halkın uzlaşı içinde olduğu kadar siyasilerin uzlaşıcı olmaması ise en üzücü şeydir Türkiye’nin tek renk olmadığını ve şimdilik dört renk olduğunun bilinmesi ve sindirilmesi ise ülke için en hayırlı şey olacağı kanaatindeyim Kazanan ülke insanı olsun tek dileğim bu

Cuma Şirin; (İş Adamı): Seçim öncesi Siverek’te yaptığımız gözlemlerde ak partinin yeniden tek başına iktidar olmasının istikrar için gerekli olduğu ve HDP’nin de barajı geçmesinin kurt sorununun çözüm surecinin sağlıklı devam etmesi için gerekli olduğu ifade ediliyordu. Lakin secim sonucunda tek başına iktidar olması için gerekli sayısal çoğunluğu ak parti sağlayamadı. Farklı düşünen iki partinin koalisyon kurmasını zorunlu kildi. Koalisyonun her ne kadar hafızalarda kotu bir algısı olsa da bu ülkede yasayan her fikirde ki insanların yasam standartlarını merkeze alan bir anlayışla hükümetin kurulabileceğine inanıyorum.

Abdurrahman Deniz Uğur, (Gazeteci): 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerinden çıkan iki önemli sonuç vardır. Birincisi, halkın Ak Parti ile yola devam etmek istemesidir. İkincisi ise halkın Ak Parti’nin yapmış olduğu yanlış politikalara tepki göstermesidir. Halk Ak Parti ile devam etmek istemekle birlikte Ak Partinin bir an önce kendisine çeki düzen vermesini beklemektedir. Ak Parti bu tepkiyi yanlış okursa kaybetmeye devam edecek erken seçimlerde % 30’lara kadar düşecektir. Ak Parti halkın tepkilerine kulak verip özeleştiri yaptığı takdirde HDP’ye emanet verilen oyları toparlayarak erken seçimlerde tek başına iktidar koltuğuna yeniden oturacaktır.

Koçali Aymaz; (Sivil-Der Fahri Başkanı): 7 Haziran genel seçim sonucu ülkemizde yeni bir dönemin başladığının en güzel işareti olmuştur. HDP’nin barajı aşması Kürtlerin de bu ülkenin bir parçası olduğunun halk tarafından onaylanmıştır. Halkın verdiği desteği yanlış anlayan AKP’nin seçim dönemlerinde gerilim artırıp halkı kamplara bölerek ve ötekileştirme politikasının iflası olmuştur. Başkanlığa hevesli Sayın Erdoğan’ın heves ve isteği kursağında kalmıştır. 7 Haziran 2015 Genel Seçimi, halkın barışı ve kardeşliğine yönelik sesini duymayanlara halkı, ciddiye almayanlara, halkı ötekileştirenlere halkın cevabının çok ağır olacağının çok güzel bir örneği verilmiştir. 7 Haziran Genel seçimi ile HDP Türkiye’nin her ilinde ve bölgesinde oy aldığından Türkiye partisi konumuna girdiğinin tescili olduğundan büyük bir sorumluluk altına girmiştir. Yeni dönemde HDP’den beklenen, barışı ve kardeşliği merkezine alması, silahların susması ve sona erdirilmesi konularında önemli ve etkili politikalar üretmesi ve ülke kalkınması için de önemli projeler üreterek aktif rol almasıdır. Seçim sonuçlarının siyasi partilerimize, yeni seçilen milletvekillerimize ve halkımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

Vural Kalman, (Yazar): Ak Partinin bu kadar oy kaybetmesinin nedeni Türkiye genelin de milliyetçi oylara göz dikerek Kürt seçmene sırt dönmesiydi ve bunu fırsata çeviren HDP seçim çalışmalarını, buna göre yürüterek Ak Parti’nin bölgede oy kaybetmesine ve özellikle Diyarbakır’da ki olaylar karşısında ki tavırları Ak Parti’nin Kürt bölgelerinde sonunu hazırladı.

Mahmut Hanpolat, (Eğitimci-Yazar): Her şeyden önce halkın seçimi bu yönde tecelli etti ve herkese saygı duymak düşer. Bu manada seçim sonuçlarının hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Bu seçimlerde iki parti öne çıktı. Bir yüzde 50’lerden yüzde 41’lere gerileyen Ak Parti ve yüzde 6-7’lerden yüzde 13’lere yükselen HDP. Başta bu iki parti olmak üzere tüm partilerin seçim sonuçlarını iyi analiz etmesi gerekmektedir. Ak Parti’den HDP’de ciddi oranda bir kayma olduğu görülmektedir. Yine Ak Parti’den MHP’ye 1-2 puanlık bir kayma olduğu da gözlemlenebilir. Küçük bir miktar CHP’den HDP’ye kayma olduğunu görüyoruz. Sonuçta büyük kaçışın Ak Partiden HDP’ye Kürtlerin oyuyla olduğunu görüyoruz.

Ak Parti’nin yenilginin faturasını dış faktörlere kesmemesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Asıl mesele iç bünyede ve oturup bunu akl-ı selimle inceden inceye analiz etmesi lazım. HDP’nin kendisine yönelen oyların analizini yaparak ona göre hareket etmesi lazım. HDP’nin barajı aşma amacıyla neredeyse düşünce prizmasının tüm renklerinden insanlarla oluşturduğu geniş koalisyonu taşıyabilmesi mümkün olacak mı, Türkiyelilik ve Kürt halkının taleplerini aynı potada nasıl buluşturacak bunu zaman gösterecek. Şimdilik bu kadarla yetinelim ve seçim sonuçlarının uzun değerlendirmelerini başka yazılara bırakalım.

secimlerin-ardindan-kime-ne-dedi

 

Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2015 – Son Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2015 19:51

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Askeri Taşıyan Sivil Otobüs Kaza Yaptı

Siverek Diyarbakır 30 Kilometresinde meydana gelen kazada ilk belirlemelere göre bir ölü 20 yaralı olduğu öğrenildi. ayrıntılar gelecek…   Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2015 – Son Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2015 19:51