Siverekliler Elma Kokulu Katliamı Unutmadı!

Haber Merkezi – Irak’ın Halepçe kentinde, 28 yıl önce BAAS rejimi tarafından kimyasal silahlarla öldürülen binlerce insan unutulmadı.

Tarih, 16 Mart 1988.. BAAS rejimi ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin talimatıyla Kimyasal Ali olarak bilinen Hasan Ali Mecidi’nin emrindeki Irak ordusu, Halepçe’ye kimyasal silahlarla saldırmış, resmi rakamlara göre 5 Bin insan hayatını kaybetmişti.

Binlerce insanın yıllarca zehirli gaz ve kimyasalların izini taşıdığı saldırı, hafızalardaki yerini ise koruyor. 2016 yılı Mart ayına girdiğimiz bugün ile Halepçe katliamının yaşandığı tarih arasından tam 28 yıl geçti ve Halepçe katliamının acısı, bölge halkında olduğu gibi Siverek halkı içinde halen taptaze.

Halepçe katliamının 28. yılında muhabirlerimiz, Halepçe katliamı ile ilgili halkın görüşlerini sordu. Verilen cevaplarda, aradan geçen çeyrek asırdan fazla zamanın ardından, halkın yüreğindeki Halepçe acısının taze olduğu, yaklaşık 5 bin insanın hayatını kaybettiği katliamın unutulmadığı anlaşılıyor.

Köşe Yazarı Osman İzol, “Halepçe katliamı, 1986 ile 1988 tarihleri arasında Irak BAAS rejimi tarafından Kürtlere karşı yürütülen Enfal operasyonunun bir parçasıydı. Yaklaşık 5000 kişinin zehirlenerek katledildiği bu vahşi operasyon dünyanın gözleri önünde gerçekleşmesine rağmen herkes ketum kalmayı tercih etti. Bu katliamın psikolojik etkisini çevremizdeki büyüklerimize sorduğumuzda, ne kadar derin bir iz bıraktığını görebiliyoruz. Elma kokusu ile gelen ölümün Kürt halkının belleğinde nasıl bir yer aldığını öğrenmek istiyorsak, yaşı kırkın üstünde bir Siverekli vatandaşa sormamız yeterlidir” dedi.

Halepçe katliamı üzerine yazılan ve söylenen türküler olduğuna dikkat çeken İzol, “Halepçe üzerine kitaplar ve yüzlerce şiirler yazıldı. Bu katliam Kürt halkının yüreğinde ciddi yaralar açtı. Ozanlar beste yazdı nineler ağıt yaktı. Halepçe ile ilgili söyleyecek çok şey var.  Biz burada bir temenni-dua ile bitirelim. İnşallah Kürt halkı yine böyle bir imtihandan geçmez” diye konuştu.

Katliamın üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen, o acının halen içlerinde taze olduğunu belirten Kanlıkuyu esnaflarından İsmet Ay, “Bana göre tarihte Halepçe katliamı gibi bir katliam daha yaşanmamıştır. Savaşında bir kuralı, ahlakı var ama Halepçe’de bu kural ve ahlakın dışına çıkıldı. Kadın, çocuk, yaşlı genç denmeden tüm şehir zehirli gazlara maruz bırakıldı ve birkaç saatte beş binden fazla insan zehirlenerek hayatını kaybetti. Bu acıyı halen içimizin derinliklerine kadar his ediyor ve yaşıyoruz ama şu da var mazluma yapılan zulmün zalimin yanında kalmadığını da gördük ve Saddam dünyadayken masumlara çektirdiği acıları, zulümlerin cezasını çekti” dedi.

İsminin yazılmasını istemeyen bir vatandaş ise, ‘Elma kokusu ile gelen ölümdür Halepçe’ diyerek “Benim yaşım 55’tir ve Halepçe katliamının yaşandığı zamanları çok iyi hatırlıyorum. Uzun zaman bu katliam dünya gündeminden saklanılmaya çalışıldı ama ne zaman Halepçe’de üst üste yığılan ceset yığınlarının fotoğrafları ve videoları basında yer aldı, işte o zaman katliam fark edildi. Kınıyor ve bir daha bu zulümlerin yaşanmamasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Eklenme Tarihi: 15 Mart 2016 – Son Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2016 17:46

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Siverek’te Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası

Siverek ilçesinde Türk Eğitim-Sen tarafından geleneksel hale getirilen voleybol turnuvasının 28 Mart tarihinde oynanacak ilk maç ile başlayacağı bildirildi. Türk Eğitim-Sen Siverek Temsilciliğinin bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği ‘Milli Egemenlik Voleybol Turnuvası’ maçlarının Yenişehir mahallesindeki Kapalı Spor Salonunda oynanacağı belirtildi. Türk Eğitim-Sen Siverek Temsilcisi Mehmet Şengönül, ilk maçın 28 Mart 2016 […]