Tarım Lisemiz neden yok?

Baş yazarımız Şükrü Dolaş, tarım lisesini köşesine taşıdı

Yazının başlığını oluşturan soruyu bende yıllardır kendi kendime soruyorum. Bazen köşe yazılarımda bazen de bulunduğum sosyal ortamlarda bu soruyu soruyorum, “Benim memleketimde tarım lisesi neden yok?” 

Yıllar önce Siverek’te Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinin düzenlediği bir konferansa katılmıştım. Tarımla ilgilenen tüm bilim adamlarının ortak fikri, “dünyanın en verimli ve bakir topraklarının Siverek’te olduğunu” söylemişlerdi. 

Binlerce çiftçiyi hatta hayvancıyı ilgilendiren o konferansta çiftçilerden çok lise öğrencileri sıraları doldurmuştu. Sanırım öğrencilerin getirilme nedeni konferansı verenlere ayıp olmasın salon dolsun anlayışıydı. 

Siverek’te izlediğim kadarıyla halen dededen ya da babadan kalma yöntemlerle tarım yapılıyor. Yılda birkaç çeşit ürün elde edilecekken ilkel tarım anlayışıyla halen tek ve en fazla iki ürünle idare ediyoruz. 

Siverek’te izlediğim kadarıyla halen dededen ya da babadan kalma yöntemlerle tarım yapılıyor. Yılda birkaç çeşit ürün elde edilecekken ilkel tarım anlayışıyla halen tek ve en fazla iki ürünle idare ediyoruz. 

Dünyanın en zengin ve verimli topraklarında neden modern tarım yapılmıyor?  Bu sorunun birçok cevabı var, kafanızı şişirmeyeyim. 

Alınan destekleme primleri mazot ve gübre zamları karşısında erimesine rağmen çiftçilerimiz kendi arazilerini verimli hale getirmek yerine alınan desteklemeyle daha modern bir araç mı alıyor yoksa farklı şekilde mi harcıyor? 

Siverek’te acaba 30 yıl önce bir tarım lisesi olsaydı modern tarıma hiç mi katkısı olmayacaktı? Bu liseden mezun olanlar organik tarım dahil seracılık ve benzeri tarım işletmelerinde büyük gelişimler olmaz mıydı? 

Ben tarım lisesinin faydalı bir eğitim kurum olacağına inanıyorum. Yazıyı uzatmamak adına, Siverek’te bir tarım lisesinin gerekliliğine inanan aydın bir arkadaşımın bana gönderdiği yazıyı ekleyerek noktalıyorum: 

“Siverek; geçmişi tarım ve hayvancılığa dayanan bir yapıya sahip şehirdir. Geçmişte Siverek bu konuda merkezi konumdaydı. Özellikle son yıllarda bu özelliğini kaybetmiş. Verimli toprak arazilerine sahip olmasına rağmen bilinçli çiftçi azlığından ötürü bu özelliğini kaybetmeye hüküm sürmüştür. Tarım konusunda hiçbir adım atılmadığı gibi olanlarda elden gitmeye başladı. Peki, buna en iyi çare ne olabilir? Çiftçilik konusunda her evde ya da her ailede bilinçli ve donanımlı bir çiftçi olursa bu zamanla gelişecektir. Bu nedenden ötürü Siverek’te bir tarım lisesi olması kaçınılmazdır. Yıllardır dile getirmemize rağmen hiçbir adım atılmadı. Sevgili ve saygıdeğer yöneticiler, sizler Siverek’in bu konudaki eksikliğini ne zaman fark edersiniz? Gün geçtikçe dünya ve ülke de gıda sorunu bu kadar yaşanırken ve çiftçi verimli topraklarında bu kadar az ürün alırken daha ne kadar seyirci kalınacaktır. Artık ilkel tarımdan modern tarıma geçmek için hep bekleyecek miyiz? Tarım liselerinde çocuklarımız asıl ve ihtiyaç duyduğumuz bir bölümde hem uygulamalı hem de pratik olarak dersler görecektir. Bir ziraat fakültesinden bile daha fazla verimin alındığı bu tarım lisesine Siverek ne zaman kavuşacak? Şanlıurfa merkezde, Viranşehir’de, Ceylanpınar’da ve Akçakale’nin sahip olduğu bu liseye Siverek ne zaman kavuşacak? Bu konuyu yıllardır gündeme getiren Sivil Der Onursal Başkanı Koçali Aymaz abimizin bu hayali ne zaman gerçekleşecektir? Siverek’te yaklaşık olarak 13 ile 15 bin arasında çiftçi mevcuttur, her karış toprağında bereket vardır. Bu ihtiyaç giderildiği takdirde çiftçilerimizin çocukları kesinlikle bu alanı tercih edeceklerinden hiçbir şüphemiz olmayacaktır.” 

İnşallah bir gün olur diyerek saygıyla selamlıyorum. 

 

Eklenme Tarihi: 01 Haziran 2022 – Son Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2022 15:20

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Otomobil şarampole devrildi: 1 yaralı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde otomobilin şarampole devrilmesi sonucu 1 kişi yaralandı.