Siverek’te Bulamaç Zamanı

İlçenin en iyi üzümü olarak bilinen Şire üzümünden bulamaç, bastık, sucuk, kesme yapan Siverekliler kış hazırlığı yapıyor.

Sonbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte bağlardan toplanan şire üzümünü eve getirilip birçok işlemden geçiriyor.

Çuvallarda suyu sıkılan üzüm suyu büyük kazanlarda kaynatılarak bulamaç yapılıyor. Bulamaçlardan sucuk, bastık, kesme, yapan ilçe sakinleri, böylece kışın da üzüm yeme keyfini yaşıyorlar.

Siverek’te iki çeşit üzüm yetiştiriliyor. Birinci grup ‘Renk üzümü’, ikinci grup üzüm ise ‘Şire Üzümü’ olarak adlandırılıyor.

– Kerge ne demektir?

‘Kerge dönemi’, bağlarda renk üzümünün bitimiyle başlar. Pazarlanması yapılan üzümlerin bitiminden sonra geri kalan üzümler toplanır. Ezik ve kuru olanlar ayıklanıp, basmak için geniş delikli üzüm basma torbalarına (Şal torba) doldurulur.

Taşlardan veya tahtadan içi oyulup sadece üzüm basımında kullanılan büyük ‘yalak’lar halk arasında adına ‘kurn’ (Kurna) denilen yerlere, üzümler basılıp şıraları çıkarılır. Durulandıktan sonra büyük kerge kazanlarına doldurulur. Kazanlara doldurulan şire suyu kısık ateşte 2-3 saat kaynatılır. Bulamaç kaynadıkça kazandan sulu olan alınır, bezlerin üstüne sürülür. Bezler kurutulmaya bırakılır. 1 gün güneşte bekletilen bulamaç sürülmüş bezler daha sonra toplatılır. Çeşitli işlemlerden geçirilen şıra, pekmez ve kuru yemiş yapımında kullanılır.

Yakın zamanda eklenen haberler

  • Asayiş

Siverek’te otomobil çekiciye arkadan çarptı 1 yaralı

Haber: Cuma Sarı - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde otomobilin çekiciye arkadan çarpması sonucu meydana gelen kazada…

2 saat önce
  • Asayiş

Siverek’te TIR otomobile çarptı 2 kişi yaralandı

Haber: Cuma Sarı - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde TIR'ın otomobile arkadan çarpması sonucu meydana gelen kazada…

4 saat önce
  • Siyaset

Yeni Parti Siverek teşkilatında görev dağılımı belli oldu

Haber: Cuma Sarı - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Yeni Parti İlçe Başkanlığı yönetim kurulunun görev dağılımı…

4 saat önce
  • Asayiş

Siverek’te otomobil şarampole devrildi, 2 kişi yaralandı

Haber: Cuma Sarı - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde otomobilin şarampole devrilip takla attığı kazada 2 kişi…

2 gün önce
  • Asayiş

Siverek’te akraba aileler arasında kavga çıktı

Haber: Cuma Sarı - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde akraba aileler arasında çıkan kavgada 1 kişi yaralandı.…

2 gün önce
  • Asayiş

Siverek’te yıldırımın yakınına isabet ettiği çoban yaralandı

Haber: Cuma Sarı - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde hayvan otlatırken yakınına yıldırım isabet eden 16 yaşındaki…

2 gün önce