Siverek’in her tarafından duman yükseliyor!

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde birçok bölgede hasat dönemi devam ederken yakılan anızlar nedeniyle yükselen dumanlar kent merkezine ulaşıyor.

Her yıl hasat sonrası yapılan bilimsel ve dini açıklamalara rağmen Siverek’ten anız dumanları yükseliyor.

Konunun uzmanları bilim adamları her seferinden anı yakmanın zararlarını şu cümlelerle ifade ediyor:

Anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır.

Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır. Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir. Anız yakmanın sayısız zararlarından bazıları şunlardır:

1- Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiğinden, toprak verimliliği azalır, canlılarının beslenme ortamı yok edilir.

2- Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.

3- Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır.

4- Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.
Anız yangınlarına engel olmak amacıyla; biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır.

Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide kâğıt ve karton yapımında kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır.

Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenir. Toprak işlemesiz tarım yapılarak tohum doğrudan anıza ekilebilir.

2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında, anız yakanlara idari para cezası verilmektedir. Ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza beş kat arttırılmaktadır.” Açıklamalarına rağmen; her dönem aynı dumanlar gökyüzünü karartmaya devem ediyor.

Her anız yakma doğayı biraz daha yok etmesine rağmen kimse ne cezaları nede vicdanlarının sesini dinliyor.

Yorumları görüntüle

  • hepsi hikaye yok cezası varmışda yok şöyleymişde ben dün saat 21 sularında anız yakanları gördüm o sırada emniyet güçlerine haber verdim yarım saat sonra geldiler itfaiye aracıyla beraber uzaktan izleyip 10 dakıka sonra geri döndüler yaklaşmadılar bile ne cezası

Yakın zamanda eklenen haberler

  • Asayiş

Şanlıurfa merkezli siber dolandırıcılık operasyonunda 42 gözaltı

Haber: Cuma Sarı - Şanlıurfa’da sahte internet siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşları dolandırdığı…

15 saat önce
  • Asayiş

Torbacı operasyonunda 13 şüpheli tutuklandı

Haber: Osman Serhat Dolaş - Şanlıurfa’da narkotik suçlarla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde il merkezi…

16 saat önce
  • Asayiş

Tefecilik operasyonunda silah ve senetler ele geçirildi

Haber: Cuma Sarı - Şanlıurfa’da örgütlü olarak tefecilik ve yağma yaptıkları iddia edilen şüphelilere yönelik…

2 gün önce
  • Şükrü Dolaş
  • Yazarlar

İşçiler neden Harran’laştırılıyor?

Türkiye işçi sınıfının tarihi, Cumhuriyet tarihinden daha eski olup, bu güne kadar işçiler emekten yana…

2 gün önce
  • Ekonomi

Borcunu ödemeyen sulama birliklerine elektrik verilmeyecek!

Haber Merkezi - DEPSAŞ Enerji, hizmet bölgesi olan illerde bulunan ve borçları nedeniyle elektriği kesilen…

2 gün önce
  • Siverek Belediyesi

Siverek’te fırın ve unlu mamul işletmeleri denetlendi

Haber Merkezi - Siverek Belediyesi, ilçe genelinde faaliyet gösteren fırın ve unlu mamul üretimi yapan…

2 gün önce