Türkiye’nin Tarımdaki 7 Sorunu 6-7

  1. ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Belki de en önemli diyebileceğimiz sorunlarımızdan bir tanesi de çevre kirliliğidir. En önemli diyorum çünkü diğer tüm sorunların telafisi olabilir ama çevre kirliliğin geri dönüşümü yoktur.

Yoğun tarım kimyasallar ve kontrolsüz gübrelemelerin yer üstü ve yer altı sularımıza karışması ciddi bir sorun ülkemizde. Hemen hemen hiçbir tarımsal üretici bu konuya dikkat etmiyor. Yetkili devlet kurumları da ölçümler yapıp üreticileri uyarmıyor. Son zamanlarda göllerimizde akarsularımızda toplu balık ölümleri, doğada da bal arısı ölümlerinin nedeni bu kontrolsüz tarım kimyasallarından kaynaklanıyor. Yine çiftçilerimiz daha iyi bilir. TSP ve DAP olarak bildiğimiz taban gübrelerinin kontrolsüz kullanımı çocuklarımızda ‘mavi bebek’ hastalığı olarak bilinen bir hastalığın bulaşmasına neden olmuştur. Serpme gübre olarak kullandığımız nitrat gübreleri aşırı kullanılması yeraltı sularımızı da kirlettiğini bakanlığın kabul ettiğini söylemiştik. Tüm bunlara rağmen gübre bayilerinde halen bir ziraat mühendisinin bulunmaması ayrı bir çelişkidir.

Anlatmaya çalıştığımız bu mesajı bir kızıl dereli atasözünde daha kısa ve net özetlenmiş; SON BALIK KURUDUĞUNDA SON AĞAÇ YOK OLDUĞUNDA BEYAZ ADAM PARANIN YENMEYEN BİRŞEY OLDUĞUNU ANLAYACAK.

 

  1. BÖLGESEL SORUNLARIMIZ

Şanlıurfa’nın tarımsal alanı birçok ülkenin yüzölçümünden büyüktür. (Filistin yüzölçümün bir buçuk katı, KKTC nin 3 katı İsrail yüzölçümünün yarısı kadardır) Yine Siverek, Türkiye’nin ikinci büyük ilçesidir. Şanlıurfa nın en çok mercimek ve susam yetiştiren ilçesi Siverek tir. Görüldüğü gibi gerek ilimiz gerekse ilçemiz tarımda birçok ilkleri ile tanınmış olmasına rağmen yıllardır hakettiği konuma gelmemiştir. Bizce bunların nedeni şimdiye kadar değindiğimiz GENEL ve şimdi değineceğim YEREL anlamda yaşadığımız sorunlarımızın çözülmemiş olmasından kaynaklanıyor.

DESTEKLEMELER

Tarımda verilen desteklemelerin verilme zamanı belirlenmemiştir.  çiftçinin borçlandığı gübreci mazotçu ilaççıya ne zaman  para vereceği belirsizdir. Dolayısıyla  çiftçiler vadesi gelen borçları için tefeciye faizciye koşmaktadır. Ayrıca her yıl verilen destekleme paralarının bir müjde şeklinde beyan edilmesi de yanlıştır. Bizce hak edilmiş bir paranın müjdesi olmamalı. (Siz maaşınızı   alırken her ay müjde verilmesini   ister misiniz). Tarım politikası destekleme primleri ile çözülmeyecek kadar büyüktür. Ayrıca bir Çin atasözünde anlatıldığı gibi çiftçiye balık değil balık tutulması öğretilmelidir.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

30 MART 2014 mahalli idareler genel seçimler sonrası bu illerde ki belde ve köylerin hukuki statülerinin mahalle haline dönüştürülmesi ile tarım da belediyelerin hizmet götüreceği bir alan olmuştur.

Bu durumda büyükşehir belediye başkanlarımız ülke tarımına sahip çıkmalı, çiftçiyi korumalı, tarım ile ilgili birimler kurulmalı, verimli tarım arazileri ve sulak alanları korunmalıdır. Tarım alanlarının meraya dönüştürülmesi engellenmelidir. Aksi takdirde milyonlarca kişi varoşlara yerleşecektir. Bu durumu kentlerin altyapısını kaldıramayacak,kırsal nüfusun azalmasıyla ülke tarımına büyük hasar verecektir.

İnsanların kırsal kalkınma yoluyla yaşadıkları yerlerde tutulması hem kentsel hem de kırsal için hayati bir konudur. Kentler köyler arasında kamu hizmeti açısından bir farka olmamalıdır. Çiftçiye hizmet ibadettir mantığı ile hareket edilirse hem şehir kalkındırılır hem de kentlere hızlı göçün önüne geçerek nüfusun kırsalda tutulması sağlanır.

ÜRÜN SİGORTALAMA

Primlerin yarısını devlet ödese de, çiftçinin büyük bir bölümü ürünlerini sigortalamıyor. Bunda sigorta bilincinin yetersizliği kadar çiftçinin sigorta primine verecek parasının ve sigortaya güvenin olmamasının da önemli bir payı var . Bu yüzden sigortacılık çift çilere iyi anlatılmalıdır.

ANTEP FISTIĞI

Antep fıstığı Şanlıurfa da kayıt altına alınmalı ve desteklemelidir.

Antep fıstığında en büyük sorun  kayıt altına alınmamasıdır. Çiftçi de yeteri destek almadığı bir ürün için kayıt altına girmek istemez, buda kayıt dışılığı artırır. Sorunu çözmenin en kestirme yolu yeteri kadar devlet desteği vermesinde geçiyor.

KIRMIZI MERCİMEK

Kırmızı mercimeğimiz   Siverek ,  Hilvan ,Viranşehir basta olmak üzere Şanlıurfa dan dünyaya  yayıldı. Devlet kırmızı mercimeğe gerekli ıslah çalışmaları yapmalı ve yetiştiriciler için teşvik ve destekler verilmelidir

ÇİFTÇİLERİN EGİTİLMESİ

Öncelikle Siverek te  mevsimlik tarım işçilerinin kayıtları tutulmalıve yaşam şartları bir nebze de olsa yaşanılabilir bir hale getirilmelidir.

Çiftçilerin bilinçlendirilmesi için eğitim demonstrasyon tarla günleri ve benzeri etkinlikler yapılmalıdır.

turkiyenin-tarimdaki-7-sorunu-6-7

 

Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2015 – Son Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2015 10:56

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Siverek Belediyesi 5 Yeni Park Yapıyor

Siverek Belediyesi Park ve Bahçeler müdürlüğü, ilçenin Yenişehir ve Bahçelievler mahallesinde 12 bin metre kare alana 5 yeni modern park projesi yaptı. Önümüzdeki günlerde parkların yapım çalışmalarına başlanacağı belirtildi. İlçenin iki mahallesinde beş ayrı yeni park yapım çalışmalarına başladıklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Murat Eyliyen, Siverek tarihinde ilk kez iki […]