Bir dönemin meşhur ‘kasket’i artık kullanılmıyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, bir zamanlar erkeklerin kullandığı sekiz köşeli şapkalar, yeni nesil gençler tarafından kullanılmayınca şapkaların imalatı durdu.

Bir dönemlere damgasını vuran 8 köşeli şapka olarak bilinen kasket, ilçede bulunan birkaç yaşlı dışında kullanılmıyor. 55 yıldır 8 köşe şapkayı kullandığını söyleyen 75 yaşındaki Temur Altındal, gençler tarafından tercih edilmediği için unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti.

Siverek Terziler Odası Başkanı Hanifi Ay, terzilik mesleğinin genel anlamıyla teknolojiye yenildiğine dikkat çekerek, sekiz köşeli şapkanın artık kullanılmadığını ve sipariş usulüyle yapıldığını söyledi.

Başkan Ay, “Daha önce sadece şapka dikimini yapan yaklaşık 15 terzimiz vardı. Gün geçtikçe şapka kullananların sayısı azalınca şapka imalatını yapanlarda kepenk kapattı. İlçede bir elin parmağını geçmeyecek sayıda insan şapka kullanıyor. Haliyle terzilerimizde sipariş üzerine şapka dikimi yapıyor. Özellikle nostalji olsun diye sipariş üzeri dikilen şapkalar Siverek’in bir çok geleneği gibi tarihe karışıyor, birkaç yıl sonra tamamen kayıp olacak” ifadelerini kullandı. (Haber: Şükrü Dolaş)

 

 

Eklenme Tarihi: 14 Ağustos 2015 – Son Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2015 17:58

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Siverek basınının mutlu günü

Siverekli gazeteciler bu kez fotoğraf makinelerini ve kameralarını arkadaşlarının sevincini ölümsüzleştirmek için çalıştılar. İrfan Gazetesi ve Sivereksonhaber.com sitesi yazarı ve muhabiri olan Lütfü Yalgı’nın düğününde bir araya gelen gazeteciler Gümüştaş düğün salonunda hem fotoğraf çektiler hem halay. Lütfü Yalgı bir süredir nişanlı olduğu Gülşah Polat ile yaşamını birleştirdi. Çiftin mutlu […]