
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan ustalar, çırak bulamamaktan yakınıyor. Hazır giyimin son dönemlerde yaygınlaşması ile mesleğin son demlerinin yaşandığı belirten ayakkabı ustaları, çırak bulamadıkları için son ustalarında bir süre son mesleği bırakacaklarını söyledi.
Kemaliye çarşısında 30 yıllık ayakkabı tamircisi Recep Çelik, ailelerin eskiden mesleği altın bilezik olarak gördüklerini söyledi. Çelik, “Eğitim sistemi değiştikten sonra bu meslekte çırak bulamaz hale geldik. Önceden anne-babası çocuğu yanımıza getiriyordu. Eğitim aileler için önem kazandıkça çıraklar tamamen yok oldu. Benim çıraklık zamanımda aileler çocuklarını getiriyordu ‘eti senin, kemiği benim diyordu’ ama şimdi öyle bir şey yok” dedi.
İşe başlamak için gelen bazı çocukların ‘ben kaç para alacağım, kaç saat çalışacağım’ gibi sorular sorduğunu söyleyen Çelik, “Biz böyle bir şey görmedik. Çırak önce bir gelir, işe bir bakar, temizliğine, işçiliğine bakılır, ondan sonra böyle şeyler konuşulur. Onun için de çırak yetişmiyor. Gelenlerde bu mesleği beğenmiyor. ‘Pis’ diyor. Ben 30 senedir ayakkabı tamirciliği yapıyorum. Eğer çırak bulamazsak bu meslek biter. Bundan sonra ayakkabı tamiri diye bir şey kalamayacak, vatandaş ayakkabıyı alacak, bir sorun olduğunda atacak” ifadelerini kullandı. (Haber: Cuma Sarı – Mevlüt Bayraktar)













