“Sağlıklı bireyler, sağlıklı nesiller” projesiyle gidilmedik köy kalmayacak

Haber: Cuma Sarı – Vatandaşlar, devletin tüm imkanlarıyla buluşturuluyor.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde başlatılan “sağlıklı bireyler, sağlıklı nesiller” projesiyle kırsal ve merkezdeki 161 mahallede yaşayanlar sağlık kontrolünden geçiriliyor, hayvanlar aşılanıyor, okullar ve ortak kullanım alanları ilaçlanıyor.

Siverek İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan Siverek Kaymakamlığı ve Siverek Belediyesi ile diğer kamu kurumlarının da katıldığı proje kapsamında, 161 kırsal mahallede sağlık taramalarının yanı sıra sosyal etkinlikler ve eğitimler veriliyor.

Sağlık ekipleri tarafından okullara yapılan ziyaretlerde öğrencilerin diş, göz ve diğer sağlık taramaları yapılırken okuma kitapları ile çeşitli hediyeler veriliyor. Ekipler ayrıca kırsal mahallelerdeki evleri ziyaret ederek, kadın sağlığı konularında eğitimler veriyor. Aşısının eksik olduğu tespit edilen çocuklar aşılanırken, diyetisyenler boy ve kilo endeksi ölçümleri yapıyor.

Mobil tarama araçlarının da bulunduğu projede sağlık ekiplerince kadınlara yönelik kanser taramaları yapılıyor. Kanser şüphesi bulunan hastalar için randevu oluşturan ekipler, ileri düzeyde tetkik ve tedavi için hastanın naklini sağlıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ekiplerince öğrenci ve ailelere çeşitli eğitimler veriliyor. Belediye ekipleri, mahalle genelinde ilaçlama ve okullarda kapsamlı temizlik yapıyor. İlçe Tarım ve Müdürlüğü ekipleri, proje kapsamında kırsal mahallelerdeki evcil ve başıboş hayvanların aşılamasını yapıyor.

– “Dokunmadığımız hiçbir hane ve özellikle hiçbir öğrencimiz kalmamasına gayret ediyoruz

Siverek Kaymakamı Musa Aydemir Siverek Son Haber muhabirine, “sağlıklı bireyler, sağlıklı nesiller” projesinin örnek bir çalışma olduğunu söyledi.

Projenin ilçede görev yapan ve geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Kaymakam Hasan Ongu’ya atfen oluşturulduğunu aktaran Aydemir, projeye tüm kamu kurumlarının dahil edilerek yapıldığını söyledi.

Kaymakam Aydemir, sağlıklı bireylerin ve sağlıklı nesillerin yetişmesi mottosuyla hareket ettiklerini belirterek, “Sağlıklı bireyler, sağlıklı nesiller projesi İlçe Sağlık Müdürlüğümüz öncülüğünde başladı. Her gün 50 ila 75 personel öncelikle kırsal mahallelerimizden ve yine mahallelerimizdeki köy okullarımızdan başlayarak tüm öğrencilerimizin sağlık testlerini yapıyoruz. Ağız diş sağlığı için diş taraması yapıyoruz diş hekimlerimizle birlikte. Tabii genel eğitim verildikten sonra öğrencilerimize hem diş macunu hem de diş fırçası hediye ediyoruz. Sağlık Bakanlığımızın bununla birlikte göz muayenelerini ve işitme muayenelerini gerçekleştiriyor. Çocuklarımıza psikososyal destekler veriyoruz. Bununla birlikte hane hane gezip kanser tanıma kitleri veriyoruz. Köyün genelinden içme suyu numuneleri alıyoruz. Okullarımızdaki eksikleri tespit ediyoruz. Belediyemizle birlikte 20 ila 30 arasında temizlik personeliyle tüm mahallemizin hem de okulumuzun ve okul bahçesinin temizliğini yapıyoruz. Aşısı olmayan öğrencilerimiz var, bizim elimizdeki verilere göre 9 bin çocuğumuzun aşısı eksikti, yaptığımız çalışmalarla bunu 7 bine indirdik. Mesela bugün sadece şekerli mevkisinde 150 çocuğumuzun aşısını yaptık. Tabi yeni doğan çocuklarımızdan topuk kanlarını alıyoruz, yine gebeliği olan hanımefendileri aile hekimine yönlendiriyoruz.” dedi.

Yapılan sağlık taramaları sırasında gerekli görülmesi halinde bu kişilerin ileri düzeyde tetkiklerinin yapılması amacıyla hastanelere yönlendirdiklerini aktaran Aydemir, tüm kurumların projeyi önemseyerek hareket ettiklerini söyledi.

Aydemir, kırsal mahalledeki sınav dönemindeki çocuklara yönelik çalışmalarda yaptıklarını anlatarak, “Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz çocuklarımıza sınavlara yönelik eğitimler veriyor. Bununla birlikte hijyen, mahremiyet ve kişisel becerileri geliştirme ile özgüven eğitimlerini veriyoruz. Halk Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle beş kadın, beş erkek kuaförümüzle köydeki çocuklarımızın tamamına kuaför hizmeti veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kırsal mahallelerin ihtiyaçlarını köyün muhtarı, öğretmeni ve cami imamıyla görüşerek tespitinin yapıldığını aktaran Aydemir, şunları kaydetti:

“Eksikleri talepleri yerinde tüm müdürlerimizle birlikte dinliyoruz, bunları not alıyoruz aldığımız notları raporlaştırıyoruz ilgili kurumlara resmi yazı şeklinde gönderiyoruz. Şu an sağlıklı bireyler sağlıklı nesiller adı altında yaptığımız ve rahmetli kaymakamımız Hasan Ongu’ya ithafen bu projeyi gerçekleştirirken, kırsaldan başlamak üzere yavaş yavaş ilçe merkezine doğru geleceğiz. Memlekete dokunmadığımız hiçbir hane ve özellikle hiçbir öğrencimiz kalmamasına gayret ediyoruz çok güzel sonuçlar elde etmeyi umuyoruz. Rahmetli kaymakamlarına bir vefa projesi olarak düşünmeleri apayrı bir önem kazanıyor. Vefa İstanbul’da bir semt adı mı diye bir söylem var. İstanbul’da bir semt adı olarak kaldı mı kalmadı mı bilmiyorum ama Siverek hakikaten vefanın tam karşılığı olduğunu burada görüyoruz ve ben Siverekli hemşerilerimizin de vefalı insanlar olduğunu bizzat yaşayarak burada gördüm, çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra vefanın adı Siverek ve Sivereklilerdir.”

Projeye emniyet, jandarma ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da destek verdiğini, bu kapsamda öğrencilere trafik eğitimi ve kariyer günleri de gerçekleştirdiklerini söyleyen Aydemir, “Emniyet ve jandarmamızda bizlerle birlikte aynı zamanda müsait olduğu zamanlarda Cumhuriyet Başsavcılarımız, ağır ceza reislerimizle birlikte olacağız. Bunu bir kapsamda hem vatandaşla buluştuğumuzda hem de öğrencilerimizle buluştuğumuzda özellikle öğrencilerimiz için bir kariyer günleri gibi düşünebilirsiniz. bununla birlikte emniyetimiz ve jandarmamız trafik eğitimlerini veriyorlar, servis şoförlerine de gerekli hatırlatmaları uyarıları yapıyorlar, öğrencilerimize de aynı zamanda haklarını da anlatıyorlar. Halk eğitimimizle birlikte köydeki okuma yazma bilmeyen vatandaşların da tespitini yapıp gerekli kurslar açıyoruz, yine halk eğitimimiz ve milli eğitim müdürlüğümüzün desteğiyle çocuklarımıza destekleme kursları yapıyoruz. Özellikle mevsimlik işçilerimiz var, bu ailelerimizin çocukları ne yazık ki okula biraz geç başlıyorlar, onlara da tamamlama eğitimleri veriyoruz. Hem halk eğitim müdürlüğü aracıyla hem milli eğitim müdürlüğümüz aracılığıyla.” ifadelerini kullandı.

– “Sağlıklı bireyler, sağlıklı nesiller projesi aslında bir vefa projesidir

Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak rahmetli kaymakam Hasan Ongu adına yapılan projenin paydaşı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sağlıklı bireyler ve sağlıklı nesiller projesi aslında bir vefa projesidir. Bu proje ile Siverek’in ve Sivereklinin vefasını göstermiş olacağız. Kaymakamlığımızın tüm kamu kurumlarıyla ve belediyemizin tüm birimleriyle birlikte ortaklaşa düzenlemiş olduğu bu güzel projede 161 mahallemizde yapılması planlanan sağlıktan temizliğe çevre korumadan kuaförlük hizmetlerine kadar çocuklarımıza özellikle de okul çağındaki öğrenciler özelinde güzel bir projelendirme çalışması oldu. Özellikle bu noktada projenin yürütücüsü olarak kaymakamlık ve ilçe sağlık müdürlüğümüzün de büyük emekleri ve katkısı var. Öncelikle sayın kaymakamımıza ve projenin yürütücüsü olan ilçe sağlık müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum. Belediyecilik hizmetleri olarak da bu anlamda elimizden gelen tüm hizmetleri 161 kırsal mahallemizde yaşayan her bir vatandaşımıza canı gönülden yapıyoruz. Bu proje ile kırsalda yaşayan özellikle çocuklarımız merkezdeki aynı hizmetlere çok daha kolay ulaşacak. Ben bu noktada emeği geçen tüm kurum amirlerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İlçe Sağlık Müdürü Tarık Alpsoy da 75 kişilik bir ekiple hem öğrencilerin hem ailelerin sağlık taramalarının yapıldığını belirterek, “Projemizin amacı sağlık ve sağlık dışı tüm sorunların tespit edilerek çözüme kavuşturmaktır. Projemizin içeriğinde çocuklarımızın ağız diş taramalarından diyetisyenlerimizin boy, kilo ve vücut endeksi ölçümlerinden psikologlarımızın desteğe ihtiyacı olan çocuklarımızın tespitine, bulaşıcı hastalıklar birimimizin çeşitli eğitimler vermesine kadar bir çok ölçüt var. Ayrıca aşısı eksik olan çocuklarımızın aşılarını yapıyor, öğrencilerimize diş fırçası ve diş macunu hediye ediyoruz. Ekiplerimiz göz ve işitme testleri yapıyor, köydeki her bir haneye giderek sağlık sorunlarını dinleyip çözümünü sağlamaya çalışıyor. Mobil aracımız sahada dolaşarak kadınlarımıza kanser taraması yapıyor, ihtiyacı olan vatandaşları ise hastaneye yönlendiriyoruz.” dedi.

 

Eklenme Tarihi: 13 Kasım 2023 – Son Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2023 19:03

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Elbise hırsızlığı güvenlik kamerasına yansıdı

Haber: Cuma Sarı - Hırsızlık anları, güvenlik kamerasına yansıdı.