Güle güle güzel insan

Bazı ölümleri yazmak gerçekten zordur. Hiçbir kan bağınız yoktur ama can olmuşsunuzdur. Zor bir coğrafyada halk adına, hiçbir çıkar gözetmeksizin gecenizi gündüzünüze katmışsınızdır; beraber ağlamış, beraber gülmüşsünüzdür.

Bir baba sıcaklığıyla sizi maceralardan uzak tutmuş; en zor gününüzde, yıllarca baskı makinesinde nasır tutmuş elleriyle “Dur, delilik yapma; vallahi hakkımı helal etmem!” diyerek sizi belalardan korumuştur. Kışın sert günlerinde odun, kömür alınmadığı zamanlar olmuş; gülüp geçmişsinizdir. “Boş ver be ustam, biz de yıpranmış gazete kağıdı yakarız,” demişsinizdir. İçi el vermemiş ama üşümenize de dayanamamıştır. Soba yanarken, o uzun kış gecelerinde yetimliğini, anasız babasız geçen yıllarını, uzun yoldan gelen bir kardeşine anlatır gibi anlatmıştır. Gözleri nemli, bazen acımasız hayata karşı gözyaşlarını şakaklarından süzerek beton zemine akıtmıştır.

Ben kalp krizi geçirdiğimde ağlamış, dostlara sitem ederek “Bunun yaptığı kalleşlik; ben ona ‘Sen beni gömeceksin’ demiştim,” demişti. Hastane çıkışımda da ağlayarak aynı sözleri bana tekrarlamıştı.

Gazeteye ilk yazımı, şiirlerimi götürdüğümde daha dinç görünüyordu. Bir yandan inşaatlarda demircilik yaparken bir yandan da geceleri İrfan Gazetesi’ne gidip yazılar yazıyordum. O zaman teknoloji yoktu; bir daktilomuz vardı, o da hep arıza veriyordu. Mehmet Usta, yazılarımı her bir harfi tek tek kalıba dizerek hazırlıyordu. Beni çok sevdiği için yazılarım ne kadar uzun olsa da ses çıkarmazdı; “Dolaş, daha yumuşak yaz; kalemini ne eğip bük ne de kılıç yap,” derdi.

Bir baba gibiydi; mesleği öğrenmemi çok istiyordu. Gazeteci olmamda, insanüstü bir çabayla emeği büyüktür. Eğer Mehmet Güyüç olmasaydı, belki ben de gazeteci olmazdım. Aslen Diyarbakırlıydı fakat ruhen bir Siverekliydi. Bu coğrafyada kimseyi kırmadan gazetecilik yapıyordu. Gözaltına alınması ve yaşadığı zorluklar, onu mesleğinden ve Siverek sevdasından hiçbir zaman koparmadı.

Yazılacak çok şey var ama bazıları bende kalsın. Ölüm haberini aldığımda gözlerim doldu. Tıpkı doğduğu gün gibi, son nefesinde de yine yalnız kalmıştı. Ağabeyi Osman Usta öldüğünde cenazesinde sadece beş on kişi vardı. Ben onun ölümüne alışırım ama eğer Siverek, ustaya hak ettiği değeri vermezse; işte o zaman ruhum ustayla beraber gömülür.

Güle güle dostuna dost, kardeşine kardeş olan güzel insan…

Benzer Haberler

Kaseti gören var mı?..

Kasetin yerini dijital görüntüler almasına rağmen, hâlâ ağız alışkanlığından olsa gerek “kaset” diyoruz. Ya da geçmişte…

Mağdur Siverekli vatandaşların feryadı!

Kıymetli okurlar, her aile reisinin hayali; çoluk çocuğuyla birlikte başını sokacağı sıcak bir yuvaya sahip olmaktır.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Spor

Siverek’te öğretmenler arası voleybol turnuvası tamamlandı

  • Haziran 18, 2026
Siverek’te öğretmenler arası voleybol turnuvası tamamlandı

Siverek’te öğretmenler arası voleybol turnuvasında finalistler belli oldu

  • Haziran 16, 2026
Siverek’te öğretmenler arası voleybol turnuvasında finalistler belli oldu

Siverek’te okullar arası voleybol turnuvası sürüyor

  • Haziran 12, 2026
Siverek’te okullar arası voleybol turnuvası sürüyor

DEPSAŞ Enerji Spor Kulübü’nden Avrupa’da 11 madalya

  • Haziran 2, 2026
DEPSAŞ Enerji Spor Kulübü’nden Avrupa’da 11 madalya

Siverek Belediyespor 3. lig yolunda final maçına hazır

  • Mayıs 23, 2026
Siverek Belediyespor 3. lig yolunda final maçına hazır

Siverek Belediyespor play-off finaline yükseldi

  • Mayıs 17, 2026
Siverek Belediyespor play-off finaline yükseldi

Filenin şampiyonu Siverek Spor Lisesi oldu

  • Mayıs 14, 2026
Filenin şampiyonu Siverek Spor Lisesi oldu

Siverek Belediyespor 3. lig yolunda ilk engeli aştı

  • Mayıs 9, 2026
Siverek Belediyespor 3. lig yolunda ilk engeli aştı

Siverek Belediyespor’dan kritik maç öncesi taraftara çağrı

  • Mayıs 8, 2026
Siverek Belediyespor’dan kritik maç öncesi taraftara çağrı

Akçakaleli Milli Sporcu Muhammed Bilal Okay Türkiye Şampiyonu Oldu

  • Nisan 13, 2026
Akçakaleli Milli Sporcu Muhammed Bilal Okay Türkiye Şampiyonu Oldu