
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Karacadağ Bölgesinde yaşayan geçimlerini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan bölgede ‘Göçer’ olarak adlandırılan vatandaşların dönüşü başladı.
Göçerlerin temel sorunları arasında eğitim ve sağlık sorununu olduğunu bu sorunlarla en çok kadınların muhatap olduğunu belirten Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Şanlıurfa bölgesinin et ve süt ürünü ihtiyacının büyük bir kısmı Siverek’te sağlanıyor. Küçükbaş besiciliğin merkezi ise 1919 rakımlı Karacadağ’dır. Göçerlerin toplamında yaklaşık yüz bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Karacadağ bölgesinde yaşayan besiciler her yıl Nisan ayından itibaren dağa çıkıp Aralık ayına kadar dağda kalıyorlar. Bölgede seyyar okullar olmadığı için göçer çocuklarının büyük bir bölümü eğitimden uzak ya da eğitime diğer öğrencilerden geç başlıyorlar. Sorunların büyük kısmı göçer kadınların omuzundadır, kadınlar hayvanlardan süt sağıp süt ürünlerini hazırlamalarının yanı sıra çocukların ve kurulan çadırların sorumluluğunu almaktalar. Kadınlarımızın iyi bir yaşam sürdürmesi için yerleşik düzene geçmemiz şart”
Göçer doğup, göçer gelin, göçer anne olduğunu belirten 13 çocuk annesi Zeynep Kılıç (45), “Göçerlerde kadın olmak her haliyle zordur. Ben bir kıl çadırda dünyaya geldim. Göçer bir aileye gelin geldim, şimdi göçer çocukların annesiyim. Dağda yaşamın tüm zorlukları omuzumuzda. Buradan Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Bizde diğer insanlar gibi yerleşik bir düzen istiyoruz. Altı ay bazen yedi ay dağda kalıyoruz, yetkililerden sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz” dedi.
Göçebe konumunda oldukları için çocuklarını düzenli olarak okula gönderemediklerinden yakınan Kılıç, “Bu nedenle göçerlerde okuma yazma oranımız çok düşük. Oysa yerleşik hayata geçenlerde okuma yazma yüzde 100’e yakındır” şeklinde konuştu. (Özel Haber: Şükrü Dolaş – Nazlı Nomer)

















