İlyas İl Yaramızı Yine Fena Deşti

Tarihte il olmayı hak etmeyen bir dizi tabela şehirlerin girişini işgal eder. Kiminin siyasette dayısı var, kimisi de Siverek gibi hani şu türkünün sözleri gibi, “madem Ankara da dayın yoktu niye doğdun Mahmudo”

Yarım asırdan fazladır Siverekliler gasp edilen İl hakkının iadesini istiyor. Çeşitli siyasal ve yerel güçlerin hile ve yalanlarıyla 1926 yılında çıkarılan Teşkilatı Mülkiye Kanunuyla İlçe yapılan Siverek günümüzde onlarca ilden daha büyük.

Türkiye’nin en huzurlu kentlerinden olan Siverek il hakkı gasp edildiği için tıpkı Afrika’da açlık çeken çelimsiz bir çocuk misali bir türlü gelişemedi.

Cılız kalmanın doğurduğu en büyük hastalık işsizlik oldu. Sanayi cüce kaldı, yollar kertu kurt velhasıl kelam il hakkı elimizden alınarak yetim bırakıldık.

Çölde kalan birinin su bekleyişi gibi “il müjdesini bekledik” tıpkı oğlunu askere gönderen, yada sevgilisinin yolunu gözleyen bir aşık gibi İl müjdesini bekliyoruz, dedelerimizde o dertten gitmişti. Galiba bu gidişle bizde aynı dertten gideceğiz!..

Ne yaptıksa olmadı. Hukukun üstünlüğüne inandık bizi il vadiyle dolandırıp yalan söyleyenler hakkında davalar açtık. Biz devletimizi temsil etmiş Cumhurbaşkanı, Başbakanları mahkemeye verdiğimiz için utandık, siyasetçiler il konusunda bize yalan söylemekten utanmadı. Karacadağ yaylasında ki koyunlar misali bize yalan söyleyenlerin arkasına takılıp gittik.

Sesimizi ve uğradığımız haksızlığı dünyaya duyurduk duyurmasına kendi vatandaşımıza sesimizi duyuramadık, birlik olamadık il konusunda kurulan seçim sandıklarına yüz çevirmedik hep çocuk gibi aldandık il yalanlarına.

Güvenlik gerekçesiyle bazı ilçelerin İl yapılması gündeme gelince şahsen benim içim cızzzz etti. İlyas Gizligöl’ün içi de çızzzz etmiş olacak ki sosyal medya hesabında Siverek’in il davasını mecazi ve bir o kadarda düşündürücü bir dille ele almış.

Cizre il olacak Şırnak ise ilçesi
Yüksek ova il oluyor, Hakkari de ilçesi..
Siverek ilçemizin il olması ile ilgili yıllardır Koçali Aymaz abi gibi değerli büyüklerimizin verdiği hukuksal sosyal sivil dernek gibi emeklerin boşa çıkmasının sebebi, ilçemizin gayet mülayim olması herhangi bir siyasi olaya karışmamış olması göz önüne getirilince.

Cizre ve Yüksekova nın devletle yoğun çatışmaların ve politik gerilimin fazla olması ile illerinin ilçeye dönüştürülüp, ilçelerinde illere dönüştürülmesi kararı Başbakan tarafından dile getirildi. Bu sonuç göz önüne alınınca Koçali abi ve diğer sivil kuruluşların. Kamuoyunda, Hendek ve çukurlarla, şiddet ve savaş yöntemleri ile Siverek’i de il yapma girişiminde bulunacağına dair derin endişeler duyulmakta. Bu durumu Siverek halkına sorduğumuz da tepkiler şöyle;

Bakkal Sefer: valla Koçali abi duymasın zaten belim ağrıyor Hendek kazıyamam.

Kasap Remo ; baba keko bize il mil lazım değil, bu kış günü evlerimizden olamayak..

Terzi eziz; herkes kendi boynunun ölçüsüne göre iş yapar.

Nüfustan Emekli Ayten abla; bu bir kimlik sorunu şehir kimliği il meselesi değil.

Berber misto: izahı olmayan şeyin mizahı olur.

Eski ddkdli: Koçali abinin siyasi retoriğinde sıkıntı vardı. Çok hümanist ve ölülere dava açmakla olmaz bu işler.

ilyas-il-yaramizi-yine-fena-desti

 

Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2016 – Son Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2016 13:15

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Siverek Kırsalında Kar Yağışı

Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan kar yağışı, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi kırsal alanlarında etkisini sürdürüyor. Dün gece başlayan kar yağışının belli aralıklarla devam ettiği, Karacadağ bölgesinde yağış nedeniyle 9 kırsal mahallenin ulaşımını engellediği belirtildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Siverek Koordinatörü Erkan Aslanparçası, kapalı köy yollarının iş makineleriyle açılmaya çalışıldığını bölgede çalışmaların devam […]