Bu Sanatta ‘Arkası Bulanık Olsun’ Yetmez!

 

Fotoğraf sizin için ne anlama geliyor diye sorsam çoğunuz ‘Fotoğraf makinesiyle elde edilen görüntü’ dersiniz. Ama fotoğraf kimi için hayat, kimi için sanat, kimi için meslek ve kimi için de umutsuzluk anında bir kurtarıcıdır.

Yaklaşık 4-5 gündür, son zamanlarda üretilen akıllı telefonların fotoğrafçılığa etkisini araştırıyorum. Mesela hayatında bir kere dahi olsa fotoğraf makinesini eline almamış, fotoğraf makinesinin fotoğrafçılar için ne anlama geldiğini bilmeyen bir arkadaşım fotoğrafçılığı ‘yapılması için profesyonelliğe gerek duyulmayan iş’ olarak tanımladı. Başka bir arkadaşım ise fotoğrafçılığı ‘her şeyi tesadüflere bağlı olan meslek, aslında bazı kesimler tarafından sanat olmadığı ileri sürülse de bence muhteşem bir sanat dalı’ şeklinde tanımladı. Bu iki farklı yorum arasında dağlar kadar fark var. Farklardan en önemlisi ilk yorum fotoğrafçıyı sinirlendirip, hevesini kırar. İkinci yorum ise fotoğrafçıyı daha iyi fotoğraf çekmek için yönlendirir.

Son zamanlarda özellikle yakın çevremde ve sosyal medyada, günümüzde yaygın olarak kullanılan telefonların makineler gibi fotoğraf çektiği söylemlerini duyuyorum. Aslında haklı buluyorum bu söylediklerini. Çünkü böyle düşünen kişiler için güzel fotoğraf demek arkası bulanık olsun demekle eşdeğer. Arkası bulanık olunca herhalde havalı görünüyor veya daha farklı bir hava katıyor ki ben bu söyleme bir türlü anlam veremedim.

Fotoğraf makinesinde sadece arkası bulanık fotoğraflar çekilmiyor. En basitinden uzun pozlama diye adlandırılan yöntemle birçok kişinin hayranlıkla baktığı fotoğraflar ortaya çıkıyor.

Tek bir fotoğraf karesi için günlerce farklı konseptler deneyen fotoğraf sanatçıları var. Çok övdüğünüz akıllı telefonların gece veya siluet çekimlerinde ne kadar etkili olduğu apaçık belliyken hala ‘Bunu telefonla da çekerim’ diyen arkadaşlarımız var. Aslında bunu söyleyen kişilerin fotoğraf sanatına ne kadar değer verdiğini bariz bir şekilde anlayabiliyoruz.

Hiç dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama cep telefonu reklamlarında öncelikle kamerasının kaç megapiksel olduğu söylenir sonra da o telefonla fotoğraf çekilir. Ve tabi ki hepinizin istediği gibi fotoğrafın arkası anında bulanık oluyor ve reklam sona eriyor. Bu reklam fotoğrafçılığı ‘Arkası bulanık olsun yeter’ diye düşünenler için gayet etkileyici bir reklam aslında.

2015 yılından bu yana fotoğrafçılık alanında kendimce bir şeyler yapıp bir başarı elde etmeye çalışıyorum. Yeri geldi kursa yazıldım, yeri geldi bazı fotoğrafçıların peşinden koşup onların bilgilerinden bir şeyler kapmaya çalıştım.

Bu yazımı da bu konuda söylenmesi gereken bazı şeylerin olduğunu düşünerek kaleme aldım. Arkası bulanık olsun yeter dediğiniz fotoğraflar sizin için ego tatmini iken bizim için o fotoğrafların hiçbir önemi yok. Onun içindir ki fotoğraf kurslarında sadece fotoğrafın arkasının nasıl bulanık olacağı değil, fotoğraf makinesiyle ilgili A’dan Z’ye bütün her şey öğretiliyor.

 

 

Eklenme Tarihi: 19 Kasım 2017 – Son Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2019 15:34

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Elazığ - Diyarbakır karayolunda kaza: 1 ölü 5'i ağır 30 yaralı

Elazığ-Diyarbakır karayolunda midibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada sağlık ekiplerinin müdahalesi sonucu 2 kişinin hayata döndürüldüğü, 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 30 kişinin yaralandığı bildirildi. Kaza, Elazığ-Diyarbakır yolunun 80. kilometresinde Maden ile Ergani ilçeleri arasında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır istikametine giden Mehmet Akbulut idaresindeki 23 HT 077 plakalı midibüs […]

Benzer Haberler