Şükrü Dolaş – Siverek depreme ne kadar hazır?

Son verilere göre Türkiye’de deprem risk haritası değişti. Meydana gelen son depremler ilçemiz Siverek’te de kendini iyiden iyiye his ettirdi. Peki bütün bu verilere bakılırsa Siverek depreme ne kadar hazır?

Mahalli idareler seçimlerini geride bıraktık. Belediye Başkanı seçilen İnşaat mühendisi Şeyhmus Aydın makamına oturdu. Birkaç hafta oyunu veren, vermeyen herkes ‘başkanım ben sana oy verdim, hayırlı olsun’ diyecek, bazıları kraldan çok kralcı havasına girecek. Bu her seçimde olur, normaldir alıştık alkışlara, alkışçıklara…

Şeyhmus Aydın’ın inşaat mühendisi olmasından listesinde çok değerli bir mimar arkadaşımızın bulunmasından dolayı şahsen kentsel dönüşüm ve tarım arazilerin korunması açısından umutluyum.

Sevgili okurlar; son birkaç ay içinde, deprem dalgalarıyla 9 aylık bir bebeğin beşiği gibi sallandık. Küçük sarsıntılar bile birkaç bahçe duvarının yıkılmasına neden oldu!… Allah muhafaza birkaç derece daha yüksek olsaydı beşik gibi alabora olmuş, belki de yüzlerce masum bebek yaşlı ve genç insanımıza bu güzel kent mezar olurdu.

Bu kentin içinde yaşayan tüm canlılara mezar olmaması için neler yapmalıyız? Siverek’te yapılan yapıtlar ne kadar depreme dayanıklı? Mevcut eski yapılar üzerinde bir çalışma yapıldı mı? Olası bir depreme karşı Siverek kentinin direnci ne?

Yıllarca Siverek Belediyesinde çalıştım, eski binaların depreme dayanıklı hale getirme çalışmalarına tanık olmadım. İnşaat mühendisi bir belediye başkanını bu konuda çalışması ne olur bilmiyoruz, bildiğimiz tek şey Azrail çırasını almış Siverek etrafında, deprem çemberi içinde dolaşıyor, ensemize üfürmek üzere…

Ben uzman değilim, Siverek Belediyesi depreme karşı ne önlem almış bilmiyorum. Bildiğim tek şey bir afet anında Lezgonun parkına gideceğim, zira burası toplanma alanı ilan edilmiş.

Azrail’in ıslık sesleri deprem sesine karışmış Sivereklilerin kulaklarına fısıldayıp birkaç kez salamaya başladı.

Makale yazacağım için işin uzmanlarından yardım istedim. Siverek Belediyesinden depreme karşı şu önlemleri aldık, biz kent olarak depreme hazırız mesajı henüz bana gelmedi. Sağ olsun Jeoloji Mühendisi Şerif Beyazkuş kardeşim bana birkaç cümle yazı gönderdi. Kendisine teşekkür ediyor. Mühendisimizin yazısını makalemde alarak paylaşıyorum.

“Denetimler nasıl olur? Böyle işler güvenle olmaz, arazide yerinde görülerek deneyler yapılarak ayrıntılı çalışmalar sonucu elde edilen veriler ışığında raporlar hazırlanmalı ve bu raporlar arazide ön hazırlık yapılırken çok önemli bir husus belediye zemin etüdünden anlayan jeoloji mühendisinin arazide hazır bulundurmalıdır ki hileye mahal verilmesin. Ne yazık ki kırsalda yapılar tamamen kaçak olarak inşa edildiği için onların denetimini yapmak daha büyük sıkıntı özellikle de yapılan büyük ahırlar için daha büyük risk teşkil etmektedir, yapılarda insan ya da hayvanların daha sık ve çok olan konut ya da ahırlarda bina taban alanına yük daha çok biner bu yüzden yüksek katlı binalar hayvanların çok olduğu ahırlar okullar dershaneler gibi alanlara daha çok dikkat ve özen gösterilmelidir unutmamalıyız bina temelde sağlam olması gerekir deprem doğal yıkıcı bir afettir, fakat bizim bunu en aza indirmek tamamen bizim elimizde.”

Siverek depreme hazır değil çünkü yapıların denetimini belediye yapmıyor, yapamıyor çünkü belediyede jeoloji mühendisi yok. Zemin etüt raporlarının daha iyi irdelenmesi için belediyenin işi sıkı tutması lazım.

Yapılmayanları yapalım. Toprağa düşmeden yapalım…

 

Eklenme Tarihi: 10 Nisan 2019 – Son Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2019 15:41

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Kız öğrencilerden sosyal sorumluluk projesi

Haber: Şükrü Dolaş - Farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan proje takdir topladı.

Benzer Haberler